Ariën Artists - Lionel LHOTE, Bariton - Nederlandse CV

nothing

 

 
LIONEL LHOTE, BARITON

 

CV ENGLISH CV FRANCAIS CV DEUTSCH REPERTOIRE ACTION SHOTS

De Belgische bariton Lionel Lhote studeerde aan de conservatoria van Bergen en Brussel. In 2004 werd Lionel Lhote laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd zang. Hij kreeg er eveneens de ‘Prijs van het Publiek’.

Nieuws !

Met zijn huidige en recente vertolkingen van de titelrollen in Henry VIII van Camille Saint-Saëns in een nieuwe productie in de Munt en Hamlet van Ambroise Thomas bij Opéra royal de Wallonie te Luik, gooit Lionel Lhote alweer hoge ogen en bevestigt hierbij zijn uitmuntendheid in de vertolking van het grote romantische Franse operarepertoire. Lionel Lhote behoort vandaag ongetwijfeld tot de wereldtop in dit stemvak, zowel naar inleving en vertolking van zijn personages als louter vocaaltechnisch gesproken.  

Ondertussen beschikt zijn stem over die onontbeerlijke dramatische ondertoon

die hem toelaat belangrijke Verdi partijen te vertolken, zonder daarbij in te boeten op rijke lyrische stemvoering, legato en dictie. Zijn sublieme vertolkingen van onder meer Paolo Albiani in Simon Boccanegra en Posa in Don Carlos – beiden bij Opéra royal de Wallonie, getuigden ook talent in dit stemvak van zijn uitzonderlijk talent.

Recente hoogtepunten

Andere recente rollen zijn Don Pedro de Hinoyosa in de nieuwe productie aan het Parijse Théâtre des Champs Elysées van Offenbachs La Périchole. De rol van Nilakantha in Lakmé. Zijn huisdebuut aan de Scala van Milaan waar hij als Saint-Joseph in L'enfance du Christ (Berlioz) aantrad. Maar eveneens zijn opwachting als Dottor Malatesta in Don Pasquale (Donizetti) bij de Munt, als Directeur de la troupe in Pinocchio (Boesmans) aan de opera van Bordeaux, als aangrijpende Amonasro in Aida bij Opéra royal de Wallonie Luik of nog als Fieramosca in Benvenuto Cellini  (Berlioz) aan de zijde van het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique onder de muzikale leiding van John Eliot Gardiner op de BBC Proms in de legendarische Royal Albert Hall te Londen, genoten een groots succes.

Steeds onderweg

de jongste jaren bouwde Lionel Lhote steevast aan zijn internationale loopbaan en was hij steevast onderweg nu eens om zijn debuut te vieren aan het Liceu te Barcelona in de titelrol van Il Barbiere di Siviglia, dan weer om bij de Chorégies d'Orange en aan de Parijse opera Schaunard in La Bohème te vertolken. In die periode trad hij ook voor het eerst op bij het internationale Glyndebourne Festival waar hij in Don Iñigo in l’Heure espagnole en Le Fauteuil/L’Arbre in L’Enfant et les sortilèges (Ravel) voor het eerst zijn opwachting te maken.

Noemenswaardig zijn Lionel Lhotes roldebuut als Don Carlo in Verdi's Ernani bij Opera royal de Wallonie (Luik), zijn terugkeer als Dandini (La Cenerentola) in Stuttgart, maar eveneens zijn verschijning als Somarone in twee verschillende producties van Berlioz' comedie Béatrice et Bénédict ; de ene bij de Munt, de andere op het Festival van Glyndebourne, zijn opwachting als Lescaut in Manon in Montecarlo, Valentin in Faust in Avignon en Zurga in Les Pêcheurs de perles in het sprookjesachtige operahuis van Muscat (Oman).

Geliefd bij dirigenten en regisseurs

De lijst is lang. Om er maar een paar noemen : de dirigenten Silvio Varviso, Evelino Pido, Andreas Spering, Philippe Auguin, Marc Minkowksi, Stefano Montanari, Kazushi Ono, Julia Jones, Roberto Rizzi-Brignoli, Jacek Kaspszyk, Emmanuel Joel-Hornak, Emmanuel Krivine, Patrick Davin, Alain Altinoglu, Myung Whun Chung Adam Fischer, Carlo Rizzi ... En soleerde hij met het Orkest van de Bayerische Rundfunk, het Philharmonisch Orkest van Warschau, het Scottish Chamber Orchestra, het Orkest van de Munt en het Symfonisch orkest van Mulhouse, naast alle symfonische orkesten van de operahuizen waar hij reeds te gast was.

Daarnaast smeedde Lionel Lhote hechte relaties met regisseurs als David MacVicar, Karl-Ernst en Ursel Herrmann, Guy Joosten, Achim Freyer, Laurent Pelly, Numa Sadoul, Dieter Kaegi, Keith Warner, Rolando Villazon, Jonathan Miller, Stefano Mazzonis di Pralafera, Waut Koeken, Richard Brunel en Mariusz Trelinski.

De aanloop

In 1999 debuteerde Lionel Lhote als vast ensemblelid van de opera te Giessen. Hij was er te horen in de titelrol van Faust (Spohr) en als Aeneas in Dido and Aeneas, Vater in Hänsel und Gretel, Merlier in L'Attaque du Moulin (Bruneau) en Figaro in Il Barbiere di Siviglia. Met de rol van Mathieu in Andrea Chénier (Giordano) keerde Lionel Lhote terug naar de Opéra Royal de Wallonie. In de opera van Erfurt zong hij de rol van Zar/Zar und Zimmerman (Lortzing). Nadat hij aanvankelijk vooral Mozartpartijen zoals Guglielmo/Così fan tutte en Il Conte/Le Nozze di Figaro had gezongen, legde zich aansluitend toe op Italiaanse en Franse operarollen als Figaro/Il Barbiere di Siviglia, Marcello/La Bohème, Sharpless/Madama Butterfly, Lord Enrico Ashton/Lucia di Lammermoor, Dottore Malatesta/Don Pasquale en Valentin/Faust.
Vanaf 2002 is Lionel Lhote een vaste waarde aan de Franse operahuizen. Zo zong hij Germont (Traviata), Figaro (Il Barbiere di Siviglia) en Paolo (Simon Boccanegra) aan de opera van Avignon, Germont (La Traviata), Albert (Werther), Don Alfonso (Cosi fan tutte), Leporello (Don Giovanni) aan de Opera van Lyon ; Chorèbe (Les Troyens) bij Opéra national du Rhin en werkte hij aan meerdere producties waaronder : Gisèle (Ourrias), Trovatore (Luna), Zauberflöte (Papageno), Rosenkavalier (Faninal), Barbe-Bleue/Offenbach (Popolani), Cosi fan tutte (Don Alfonso) aan onder meer in Monte-Carlo, Marseille, Nancy en Bordeaux mee.

Bij Opéra royal de Wallonie (Luik) was hij ook te horen als : Le Général Boum (La Grande Duchesse de Gérolstein), Zurga (Les Pêcheurs de perles), Guesler uit Guillaume Tell van de Belgische componist André Ernest Modeste Grétry en in de titelrol van Il Barbiere di Siviglia.

In de rol van Barbe-Bleue vierde hij in 2004 zijn debuut in de Vlaamse Opera tijdens de concertante uitvoering van Ariane et Barbe-Bleue (Paul Dukas) onder leiding van Patrick Fournillier ; later was hij er te horen in Il Barbiere di Siviglia (als Figaro), als Cecil (Maria Stuarda) en als Leporello (Don Giovanni).

De daaropvolgende jaren duikt zijn naam steevast op aan belangrijke operahuizen. In de Munt als Enrico (Lucia di Lammermoor), Dandini (Cenerentola), Sancho Panza (Don Quichotte), Pandolfe (Cendrillon), Mercutio (Roméo et Juliette), Frank (Fledermaus) en Lescaut (Manon Lescaut) ; maar ook in huizen als Bordeaux als Sharpless (Butterfly) ; Genève als Faninal (Rosenkavalier), Lyon als Albert (Werther), Don Alfonso (Cosi) en Germont (Traviata), Monte-Carlo als Papageno (Zauberflöte) en Mercutio (Roméo et Juliette), Frankfurt als Rivière (Volo di notte/Dallapiccola), Stuttgart als Dandini (Cenerentola) en in Nice als Ottokar (Freischütz, Berlioz-versie).

CV update 2023. Gelieve het Impresariaat te contacteren om de meest recente versie van Lionel Lhotes cv te bekomen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -