Ariën Artists - Hendrickje VAN KERCKHOVE - Nederlandse CV

nothing

 

 
HENDRICKJE VAN KERCKHOVE, SOPRANO

 

 
>> CV, FRANCAIS >> CV, DEUTSCH >> CV, ENGLISH >> REPERTOIRE >> PRESS >> MEDIA/DISCOGRAPHY
 

Hendrickje Van Kerckhove studeerde aan het conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich aansluitend bij de Operastudio Vlaanderen en de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze door Susanne Eken en José Van Dam gecoacht werd.

Ondertussen was ze te gast bij de Wiener Festwochen en op het Festival van Aix-en-Provence en stond ze aan talloze Europese operahuizen. Nadat ze in 2005 als Natalia-Medusa in de wereldcreatie van Medusa van Arnaldo de Felice haar debuut bij de Bayerische Staatsoper te Munchen had gemaakt, werd Hendrickje Van Kerckhove er heruitgenodigd voor Oscar in Ballo in Maschera en Voce dal Cielo in Don Carlo o.l.v. Zubin Mehta die haar meteen uitnodigde om onder zijn leiding Blonde in Entführung aus dem Serail aan de opera van Tel-Aviv te zingen. Een rol die ze ondertussen ook aan het Gran Teatro del Liceu Barcelona en in de Munt vertolkte.

In 2008 vierde ze haar debuut bij het Theater an der Wien als Soeur Constance in Dialogues des Carmélites ; snel volgden Maja naar aanleiding van de wereldcreatie van Die Besessenen van Johannes Kalitzke en Najade in Ariadne auf Naxos.

Andere belangrijke huizen waar ze sederdien haar opwachting maakten zijn : Staatsoper unter der Linden Berlin in Al gran sole carico d’Amore (Luigi Nono), de Nederlandse Opera Amsterdam als Norma Jean in de wereldcreatie van Waiting for Ms Monroe (Robin de Raaff) en Sand- en Taumännchen in Hänsel und Gretel. Nog in Nederland, zong ze onder de muzikale leiding van David Zinman met succes de rol van Anna in Richard Strauss' Intermezzo ; het betekende meteen ook haar debuut in het Concertgebouw Amsterdam (de uitvoering en radio-opname vonden plaats in het kader van de legendarische zaterdag-matinee).

In Frankrijk maakte ze haar opwachting bij de opera's van Nantes en Angers als Elena in Il Cappello di Paglia di Firenze (Nino Rota) en bij de Opéra national du Rhin te Straatsburg als Despina in Cosi fan tutteAdèle in Fledermaus en Clorinda in La Cenerentola. In het najaar van 2014 creëerde ze er met groots succes de rol van Claire naar aanleiding van de wereldpremiere van Quai Ouest (*) van de bekende Franse componist Régis Campo. (*) een opera naar het stuk van Bernard-Marie Koltès.

ACTUALITEIT & RECENTE ENGAGEMENTEN

De lockdowns zorgden voor heel wat annuleringen, waaronder Hendrickje Van Kerckhoves deelname aan concertproducties met het Kamerorkest van Genève, het Gulbenkian Orkest (Lissabon), het Nationaal Orkest van Rijsel. De pandemie stak ook een stokje voor de herneming van de gelauwerde Parsifal productie bij de Munt, waarin ze opnieuw het 1. Blumenmädchen had moeten zingen. Ze was er overigens nog te gast voor de wereldcreatie van Frankenstein - van de componist Marc Grey - waarin ze de rol van de Au pair vertolkte.

In een semi-scenische productie van het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio koor maakte Hendrickje Van Kerckhove onder de muzikale leiding van Hervé Niquet recenter haar roldebuut als Missia Palmieri, de titelrol (hoofdpersonnage) in La Veuve joyeuse van Franz Lehar. Op uitnodiging van het nationaal Orkest van België, soleerde ze onder de vaste dirigent van het orkest Hugh Wolff, in Beethovens incidentele Musik zu Egmont. Op uitnodiging van de Nederlandse Händelvereniging nam ze onder de leiding van Jules van Hessen, deel aan een tournee met de Messiah - inclusief een uitvoering in het Concertgebouw Amsterdam.

DE MUNT & DE VLAAMSE OPERA

Naar aanleiding van de wereldcreatie in 2005 van Philippe Boesmans’ opera Julie in dewelke Hendrickje Van Kerckhove de rol van Kristin zong, maakte ze haar opvallend debuut in de Munt. Ondertussen maakte ze er haar opwachting als Blonde in Die Entführung aus dem Serail, Ernestine in Monsieur Choufleuri rentre chez lui van Jacques Offenbach, Sophie in Werther, 1. Blumenmädchen in Parsifal, Dircé in Médée van Luigi Cherubini, Karolka in Jenufa,  Shéhérazade in Sindbad van Howard Moody, Johanna in Sweeney Todd van Stephen Sondheim en Soeur Constance in Dialogues des Carmélites in regie van Olivier Py.

Bij de Vlaamse Opera verleende ze onder meer haar medewerking aan de producties van Don Giovanni (Zerlina), Wagners Ring (Woglinde), Dialogues des Carmélites (Soeur Constance) hier in regie van Robert Carsen, La Sonnambula (Lisa) en Cosi fan tutte (Despina). Ze trad ook regelmatig op met het Symfonisch Orkest van de Vlaamse opera, onder meer in een programma met concertaria's van Mozart en ter gelegenheid van de Nieuwjaarsconcerten.

IN UITSTEKEND GEZELSCHAP

Hendrickje Van Kerckhove zong o.l.v. Philippe Herreweghe, Kazushi Ono, Enrique Mazzola, Zubin Mehta, M. Barbacini, Paul Daniel, Patrick Davin, Andreas en Christoph Spering, Bertrand de Billy, Theodor Guschlbauer, Louis Langrée, J. Cl. Casadesus, Walter Weller, Roland Böer, David AfkhamHervé Niquet, Ingo Metzmacher, Ottavio Dantone en Marcus Bosch... en werkte samen met regisseurs als Christopher Loy, Luc Bondy, Ivo Van Hove, Robert Carsen, Kasper Holten, David MacVicar, Harry Kupfer, Romeo Castellucci, Matthew Jocelyn, Waut Koeken, Katie Mitchell, het duo Leiser Caurier, Guy Joosten, Olivier Py, Alvis Hermanis en Kristian Frédric.

Ze soleerde aan de zijde van alle Belgische orkesten : het Brussels Philharmonic in onder meer in Bachs Matthäus Passion ; het Koninklijk Philharmonisch van Luik in Ein deutsches Requiem ; het Nationaal Orkest van België in Mahler 4, Mozart aria's, Nieuwjaarsconcert ; het Symfonieorkest Vlaanderen in Mahler 4 en deFilharmonie nu A.S.O. in Luonnotar, Sibelius. Maar eveneens met belangrijke buitenlandse orkesten waaronder : het Ensemble Orchestral de Paris in de Morgenstern-Lieder, Hollinger, aan het Théâtre des Champs Elysées) ; de Camerata Academica Salzburg (Mahler 4) ; het ORF/RSO Wien in Jeanne d’Arc au bûcher, Honegger ; het Residentie Orkest Den Haag in Orkestliederen van Richard Strauss ; het Radio Philharmonisch Orkest Hilversum in Intermezzo, R. Strauss en met Le Concert Spirituel in Händels Dixit Dominus en in diens Messiah met het Orchestre des Pays de la Loire, beide onder de leiding van Hervé Niquet.

DE LIEFDE VOOR HET LIED

Ondertussen bouwde Hendrickje Van Kerckhove een stevige reputatie als liedvertolkster op. Reeds in 2008 verkoos ECHO (European Concert Hall Organization) haar tot “Rising Star”. De titel ging gepaard met optredens in het Musikverein Wien, Concertgebouw Amsterdam, Megaron Athene en de "Filharmonie" van Luxemburg. Ondertussen heeft ze onder meer succesvolle samenwerking met pianist Nicolas Callot opgebouwd. Het duo stond onder meer in de grote liedrecital-serie bij deSingel in een fel opgemerkte liederavond met liederen van Grieg, Schumann en Richard Strauss en bij AMUZ (Antwerpen).

>> Klik hier voor een overzicht van Hendrickje Van Kerckhoves discografie.

Update cv : seizoen 2020/2021 Gelieve het Impresariaat te contacteren voor de recentste update van Hendrickjes levensloop.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -