Ariën Artists - Ivan Thirion cv Nederlands

nothing

 

 
IVAN THIRION, BARITON

 

CV > FRANCAIS CV > DEUTSCH CV > ENGLISH REPERTOIRE MEDIA
 

Ivan Thirion is van Belgische afkomst en werd opgeleid bij Marcel Vanaud aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij Gilles Cachemaille aan het Conservatorium van Genève en aan het CNIPAL te Marseille. Hij maakte zijn operadebuut in de rol van Papageno (De Toverfluit) aan de Opéra royal de Wallonie en werd er gelijk heruitgenodigd voor L'Ogre in Aubers La Forêt Bleue en Gazella in Donizetti‘s Lucrezia Borgia. Aansluitend volgden Lord Enrico Ashton (Lucia di Lammermoor), Lord Cecil (Maria Stuarda) en Don Carlo di Vargas (La Forza del Destino/cover) Tomaso (Un ballo in masquera) en Marcello (La Bohème).

Ondertussen zingt hij aan belangrijke Europese operahuizen onder dirigenten als Paolo Arrivabeni, Fabio Luisi, Marco Armiliato, Massimo Zanetti, John Fiore, Jesus Lopez-Cobos, Leonardo Garcia Alarcon, Daniele Rustioni ... en werkt hij samen met bekende regisseurs als : Claus Guth, Andreas Homoki, Stefano Mazzonis di Pralafera, Giancarlo di Monaco, David Pountney, Benedict Andrews, Barrie Kosky, Marcial di Fonzo Bo, Waut Koeken, Damiano Michieletti, Simon Stone, Tom Goossens ...

Actualiteit !

Binnenkort zal Ivan Thirion ter gelegenheid van de 2de editie van de Internationale Wedstrijd voor Operadirigenten bij ORW-Luik in diverse rollen soleren. Aansluitend wachten hem Somarone in Berlioz' Béatrice et Bénédict aan het Teatro Carlo Felice te Genua (zijn huisdebuut), solo's in Peter Benoits opus magnum De Oorlog aan de zijde van het Antwerp Symphony Orchestra te Vredenburg Utrecht en in de Antwerpse Elisabeth Hall en de rol van Matteo aan het GTGenève in het kader van de creatie van de Franstalige versie van Christian Josts jongste opera Reise der Hoffnung (Voyage vers l'espoir) naar de gelijknamige film van Xavier Koller, op. Voorts zal Ivan Thirion zijn opwachting maken als Boodschapper en 2de Matroos in Nicolaï Rimski-Korsakovs Sprookje van Tsaar Saltan aan de Opéra national du Rhin te Straatsburg (huisdebuut).

Ivan Thirion werd door Génération Opéra (GO) uitgekozen deel uit te maken van de "Promotie 2022". Zij verenigt de twaalf beste zangers/zangeressen binnen de Franstalige territoria wereldwijd en biedt ze grote ondersteuning aan. Meer info via de link : https://www.generationopera.fr/promotions/promotion-2022.

Recente optredens

Het afgelopen seizoen 2021-2022, zong Ivan Thirion onder meer Ramiro in Ravels L'Heure espagnole bij Opera Ballet Vlaanderen ; Rigoletto (titelrol) in een versie voor jong publiek, aan de opera van Rouen en het Théâtre des Champs Elysées, Somarone in een nieuwe productie van Berlioz' Béatrice et Bénédict (zijn debuut aan de Keulse opera, onder de internationaal gelauwerde dirigent François-Xavier Roth) en Nardo/Roberto in La finta giardiniera aan het Théâtre des Martyrs te Brussel. In concert was hij opnieuw te horen zijn in Brahm's Ein deutsches requiem met het Symfonisch koor van Parijs onder de leiding Xavier Ricour (salle Gaveau).

Zingen in tijden van Corona

Slechts een handvol projecten hield stand : een concertante Nozze di Figaro (Il Conte Almaviva) bij het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik onder Gergely Madaras ; Béatrice et Bénédict (Somarone) aan de opera van Lyon, uitgezonden op France télévisions en de streamings door Opera Ballet Vlaanderen van Usher (Roderick Usher) van Claude Debussy in dede door Annelies Van Parys voltooide versie ; Werther (Albert). Als kers op de taart van dat seizoen zong hij onder de leiding van Sir Simon Rattle de rol van Steuermann in Tristan und Isolde op het Festival van Aix-en-Provence.

 

Wijdvertakt repertoire

Met uiteenlopende rollen als Joseph in Der Schmied von Gent (Schreker), The Officer in Philip Glass' In the penal Colony stond Ivan Thirion in de schijnwerpers bij Opera Ballet Vlaanderen en het Grand Théâtre te Genève, waar hij ook als Le Dancaire (Carmen) en Grimbald, 3rd Man en Comus in Purcells King Arthur aantrad. Bij Operazuid Maastricht zong hij Albert in Werther en Sparck in Fantasio (Offenbach). In concert verleende hij zijn medewerking aan een aan Marc-Antoine Charpentier gewijd programma met tenor Reinoud Van Mechelen en diens Ensemble A notte temporis. Het festival van Aix-en-Provence bood hem een residentie aan waarbij hij het Lied-repertoire uitdiepte en uitvoerde (2018). Op uitnodiging van de Opera van Montpellier soleerde hij in Brahms' Ein deutsches Requiem.

Als lid van CNIPAL zong hij diverse kleinere partijen aan de opera's van Bordeaux, Toulon, Limoges, Nancy, Lille. In de titelrol van Nozze di Figaro was hij te gast in Montpellier, Nîmes en Perpignan, met Franck (Die Fledermaus) in Marseille en als Maharadja (L’amour masqué) verscheen hij in Avignon.

Internationale doorbraak

Ivan Thirion is laureaat van de "Hans Gabor Belvédère International Singing Competition" (Amsterdam, 2013). Hij ontving de 2de Prijs op de 6de editie van de "Internationale Opera Wedstrijd St-Petersburg en is finalist van de 26ste "Eleanor McCollum Competition for Young Singers at the Houston Grand Opera" (2014).

In juni 2017 kwam hem de eer te beurt België tet vertegenwoordigen op het prestigieuze concours « BBC, Cardiff Singer of the world ». De eerste Belg in dertig jaar, die de finale rondes van deze gezaghebbende zangwedstrijd haalde.

Van 2014 tot 2016 was hij lid van de Internationale Operastudio van Zurich en zonger onder meer Bello (La Fanciulla del West), Steuermann (Tristan und Isolde), Antonio (Nozze di Figaro), een Lakei (Ariadne auf Naxos), Ping (Turandot) naast Nina Stemme, Myschine (Fälle, O. Strasnoy), Coryphée (Le Comte Ory) aan de zijde van Cecilia Bartoli en Rodomonte (Orlando Paladino). In juli 2015 maakte hij deel uit van het prestigieuze Young Singers Project van de Salzburger Festspiele. In dit kader zong hij Bartolo in een versie voor de jeugd van Il Barbiere di Siviglia, soleerde hij met het Mozarteum Orkest en nam hij deel aan een tournee naar China.

 

CV-UPDATE 2022. Gelieve u tot het impresariaat te wenden om de meest recente versie van Ivan Thirions biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -