Ariën Artists - Norman PATZKE, , Bas-Bariton - Nederlandse Levensloop

nothing

 

 

NORMAN D. PATZKE, BAS-BARITON

 

CV, DEUTSCH CV, ENGLISH CV, FRANCAIS REPERTOIRE ARTIST'S WEBSITE

portrat_patzke

Nauwelijks afgestudeerd zong de jonge Duitse bas-bariton Norman Patzke reeds Onegin, Marcello (La Bohème), Papageno maar ook dramatischer partijen als Kaspar (Der Freischütz) welke hij onder meer op de beroemde „Felsenbühne Sächsische Schweiz“ en Don Pizarro  (Fidelio). Zijn vertolking ontlokte heel positieve reacties, onder meer in het gezaghebbende operamagazine „Das Opernglas“.

In België was Norman Patzke reeds te horen in het kader van Klara@deSingel met het Vlaams Radio Koor en het Ensemble Extravaganza in Bachs Magnificat, met Les Musiciens du Louvre onder Marc Minkowski in diverse Cantates van Bach en in Mozarts c-Moll mis, met het Brussels Philharmonic onder Michel Tabachnik in Mozarts Requiem, met het toenmalige Orkest der Lage Landen olv Walter Proost in Verdi's Requiem en met het Ensemble Apotheosis onder Korneel Bernolet in Haendels Messiah. Als Leporello was hij dan weer te beleven in de succesvolle Don Giovanni productie van "The ministry of operatic affairs" onder Bart Van Reyn in de Antwerpse deSingel en het Brusselse PSK. Bij onze noorderburen verleende hij zijn medewerking aan Et in terra pax van Frank Martin bij het Radio Filharmonisch Orkest Hilversum en aan de Matthäus Passion bij het Noord-Nederlands orkest onder Michael Hofstetter.

ACTUALITEIT

Op uitnodiging van de beroemde Franse dirigent Marc Minkowski met wie hij overigens reeds regelmatig samenwerkte,  was  Norman Patzke de jongste tijd aan diverse operahuizen waaronder het Liceu Barcelona, de opera’s van Bordeaux, Ravenna en  Salerno en op de Festivals van Santander en Tel-Aviv, in Mozarts Da Ponte trilogie te horen. Daarin zong  hij de rollen Bartolo en Antonio in Nozze di Figaro, Gulglielmo in Così fan tutte en Leporello in Don Giovanni vertolkte. Later dit seizoen wordt de Da Ponte nog hernomen aan de Opera van het kasteel te Versailles (Januari 2023).

NOEMENSWAARDIG

Zomer 2013 vierde Norman Patzke zijn debuut op het beroemde Festival van Bregenz, waar hij als Solanio in de wereldcreatie  van de The Merchant of Venise van André Tchaïkowsky zijn opwachting maakte. Aansluitend werkte hij mee aan een scenische productie van Schumanns Manfred onder Emmanuel Krivine aan de Parijse Opéra comique en zong hij de bas-bariton partij in een gechoreografeerde productie van Haydns Schöpfung bij Les Ballets du Rhin, Mulhouse, Strasbourg. Tijdens de daaropvolgende seizoenen zong hij aan meerdere Franse operahuizen (Bordeaux, Toulouse, Marseille, Saint-Etienne, Rennes, Reims, Massy) de rol van Claudio in Les Caprices de Marianne van de Franse componist Henri Sauguet. Bij Opéra national du Rhin te Straatsburg, maakte hij zijn opwachting in Wagners Liebesverbot als Danieli.

Op uitnodiging van Mark Minkowski en Les Musiciens du Louvre verleende Norman Patzke zijn medewerking aan de cd-opname van Mozart's c-Moll mis (verschenen in 2020 op het label Pentatone). Met hen nam hij eveneens deel aan een belangrijke Europese tournee met de Matthäus Passion.

In 2019 verscheen bij het label Ramée de CD-opname van het melodrama Pygmalion, waarin Norman Patzke op uitnodiging van Korneel Bernolet en diens Ensemble Apotheosis zijn debuut als recitant maakt. Dit werk waarvoor von Friedrich Wilhelm Gotter het libretto schreef en de Tsjech Georg Anton Benda (1722-1795) de muziek componeerde, werd in het kader van het MAfestival Brugge live uitgevoerd.

VOORBESTEMD ...

Geboren zanger, trad Norman Patzke reeds op vroege leeftijd het kinderkoor van Hannover toe. Na zijn zangopleiding voerden eerste engagementen hem naar de kameropera „Schloss Rheinsberg“, de Nationale Reisopera Enschede, het Grachtenfestival Amsterdam en het Theater Neustrelitz ; ten slotte werd hij lid van de „Sächsische Landesbühne“ Dresden, waar hij tot eind vorig seizoen deeluitmaakte van het solistenensemble. In die periode gooide hij reeds hogeogen met zijn vertolking van Faust uit de gelijknamige opera van Louis Spohr, die hem de dythirambische quote als “Ster van de avond” in het magazine „Figaro“ van de MDR omroep opleverde en waarmee hij in het gezaghebbende blad “Opernwelt” voor zijn mooie over de registers heen gelijkmatige timbre, geprezen werd.

In April 2012 vierde hij zijn Parijse debuut met de Christuspartij in de Matthäus Passion olv Xavier Ricour aan het hoofd van “Choeur et Orchestre symphonique de Paris”. Voorts soleerde hij met het „Staatsorchester Hamburg” in de Laeiszhalle/Elbphilharmonie et met het orkest van de Komische Oper Berlin onder leiding van Markus Poschner. Ook het Festival van Glyndebourne merkte hem op en engageerde hem als stand by voor de Escamillo (Carmen), Claudio (Béatrice et Bénédict) en de titelrol in Don Giovanni. Een partij die hij daadwerkelijk op de scène zong in het kader van Glyndebourne Touring.

PRIJZEN

Ondertussen heeft Norman Patzke zich ook op internationaal vlak als groot lied interpreet kunnen profileren. Hij  mocht meerdere Prijzen en Onderscheidingen in ontvangst nemen. Zo won hij de „Johannes Brahms“ wedstrijd en werd hij finalist van de “Nationale zangwedstrijd van Berlijn“, de „Robert Stolz“ wedstrijd (Hamburg), de „Concorso Lirico Internazionale Del Mediterraneo“ (Bari) en ten slotte van het „Concours International de Chant Voix Du Monde” (Frankrijk).

Zijn grote affiniteit met het Duitse liedrepertoire, kreeg nog extra glans door zijn nauwe band met de pianist en vocal coach Graham Johnson, met wie hij o.a. een duo vormde.

Parallel aan zijn activiteiten als opera-, concert- en liedzanger blijft Norman Patzke zich voortdurend  vervolmaken aan de hand van Master Classes met persoonlijkheden uit de internationale muziekwereld als Thomas Hampson Irwin Gage, Wolfram Rieger , Siegfried Jerusalem en Norman Shetler.

CV-UPDATE : seizoen 2022:2023 Gelieve het impresariaat te contacteren om de meest recente versie van Norman Patzkes biografie te bekomen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -