Ariën Artists - Norman PATZKE, , Bas-Bariton - Nederlandse Levensloop

nothing

 

 

Norman D. PATZKE, bas-bariton

 

CV, DEUTSCH CV, ENGLISH CV, FRANCAIS REPERTOIRE MEDIA/PRESS ARTIST'S WEBSITE

portrat_patzke

Nauwelijks afgestudeerd zong de jonge Duitse bas-bariton Norman Patzke reeds Onegin, Marcello (La Bohème), Papageno maar ook dramatischer partijen als Kaspar (Der Freischütz) welke hij onder meer op de beroemde „Felsenbühne Sächsische Schweiz“ en Don Pizarro  (Fidelio). Zijn vertolking ontlokte heel positieve reacties, onder meer in het gezaghebbende magazine „Das Opernglas“.

Onder Norman Patzkes recentere wapenfeiten noteren we : optredens in het kader van Klara@deSingel met het Vlaams Radio Koor en het Ensemble Extravaganza in het Magnificat van Bach, diverse concerten kris kras door Europa met Les Musiciens du Louvre (olv Marc Minkowski) met Cantates van Bach en de mis in c van Mozart, een tournee met het Brussels Philharmonic  onder leiding van Michel Tabachnik met het Requiem van Mozart en een reeks uitvoeringen van Verdi's Requiem met het toenmalige Orkest der Lage Landen olv Walter Proost.

Zomer 2013 vierde Norman Patzke zijn debuut op het beroemde Festival van Bregenz, waar hij als Solanio in de wereldcreatie  van de „The Merchant of Venise“ (van André Tchaïkowsky) zijn opwachting maakte. Aansluitend werkte hij aan de Parijse “Opéra Comique” aan een scenische productie van “Manfred” (Schumann) onder de leiding van Emmanuel Krivine mee en zong hij de bas-bariton partij een gechoreografeerde productie van Haydns “Die Schöpfung” bij Les Ballets du Rhin, Mulhouse, Strasbourg). Vervolgens trad hij in diverse producties als Leporello aan ; onder meer in de succesvolle productie van "The ministry of operatic affairs" olv Bart Van Reyn in deSingel, PSK Brussel e.a. Tijdens het seizoen 2014/2015 werkte hij in de rol van Claudio mee aan de nieuwe productie van "Les Caprices de Marianne" van de Franse componist Henri Sauguet, dat door een rist Franse operahuizen geprogrammeerd werd (Bordeaux, Toulouse, Marseille, Saint-Etienne, Rennes, Reims, Massy).

Recente engagementen : in concert verleende Norman D. Patzke zijn medewerking aan "Et in terra pax" (Frank Martin) met het Radio Filharmonisch Orkest Hilversum, aan de "Matthäus Passion" met het Noord-Nederlands orkest olv Michael Hofstetter en de "Messiah" met het Apotheosis Ensemble olv Korneel Bernolet. Bij Opéra national du Rhin te Straatsburg, maakte hij zijn opwachting in Wagners "Liebesverbot" als "Danieli". Het Festival van Glyndebourne merkte hem op en engageerde hem als stand by voor de Escamillo (Carmen, zomer 2015), Claudio (Béatrice et Bénédict) en de titelrol in Don Giovanni. Een partij die hij daadwerkelijk op de scène zong in het kader van Glyndebourn Touring, afgelopen herfst.

Geboren zanger, zong Norman Patzke reeds mee in het kinderkoor van Hannover, na zijn zangopleiding voerden eerste engagementen hem naar de kameropera „Schloss Rheinsberg“, de Nationale Reisopera Enschede, het Grachtenfestival Amsterdam en het Theater Neustrelitz ; ten slotte werd hij lid van de „Sächsische Landesbühne“ Dresden, waar hij tot eind vorig seizoen deeluitmaakte van het solistenensemble. In die periode gooide hij reeds hogeogen met zijn vertolking van Faust uit de gelijknamige opera van Louis Spohr, die hem de dythirambische quote als “Ster van de avond” in het magazine „Figaro“ van de MDR omroep opleverde en waarmee hij in het gezaghebbende blad “Opernwelt” voor zijn mooie over de registers heen gelijkmatige timbre, geprezen werd. In April 2012 vierde hij zijn Parijse debuut met de Christuspartij in de Matthäus Passion olv Xavier Ricour aan het hoofd van “Choeur et Orchestre symphonique de Paris”. Voorts soleerde hij met het „Staatsorchester Hamburg” in de Laeiszhalle/Elbphilharmonie et met het orkest van de Komische Oper Berlin onder leiding van Markus Poschner.

Zijn grote affiniteit met het Duitse liedrepertoire mélodie, kreeg nog extra glans door zijn nauwe band met de pianist en vocal coach Graham Johnson, met wie hij o.a. een duo vormt. Ondertussen heeft Norman Patzke zich ook op internationaal vlak als groot lied interpreet kunnen profileren. Hij  mocht meerdere Prijzen en Onderscheidingen in ontvangst nemen. Zo won hij de „Johannes Brahms“ wedstrijd en werd hij finalist van de “Nationale zangwedstrijd van Berlijn“, de „Robert Stolz“ wedstrijd (Hamburg), de „Concorso Lirico Internazionale Del Mediterraneo“ (Bari) en ten slotte van het „Concours International de Chant Voix Du Monde” (Frankrijk).

Parallel aan zijn activiteiten als opera-, concert- en liedzanger blijft Norman Patzke zich voortdurend  vervolmaken aan de hand van Master Classes met persoonlijkheden uit de internationale muziekwereld als Thomas Hampson Irwin Gage, Wolfram Rieger , Siegfried Jerusalem en Norman Shetler.

cv update : seizoen 2016/2017

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -