Ariën Artists - Michiel Delanghe - Levensloop Nederlands

nothing

 

 
MICHIEL DELANGHE, DIRIGENT

 

>> ENGLISH BIOGRAPHY

>> BIOGRAPHIE FRANCAISE

>> SYMPHONIC REPERTOIRE >> OPERA REPERTOIRE

Michiel Delanghe behaalde in 2012 zijn masterdiploma orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ivo Venkov en Koen Kessels. Het jaar daarna won hij de Derde Prijs en Special Award in de Cadaqués Orchestra International Conducting Competition. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de wedstrijd dat een ‘speciale award’ uigereikt werd. 

Tijdens zijn studies dirigeerde Delanghe verscheidene concerten met het symfonieorkest van het Conservatorium van Antwerpen en met het Ensemble XXI. Hij was ook actief als assistent-dirigent van de Vlaamse Opera bij dirigenten als Patrick Fournillier (Turandot), Yannis Pouspourikas (Candide) en Jef Smits (Aladino e la lampada magicavan Nino Rota). Delanghe nam actief deel aan masterclasses met Robin Engelen en Het Collectief, met Ivo Venkov en het Philharmonic Orchestra of Russe-Bulgaria en met Peter Eötvös en het Orchestre Philharmonique de Radio France. 

In juli 2014 maakte hij zijn professioneel debuut met het Orquesta Sinfónica de Castilla y León. Hij dirigeerde intussen ook het Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya en het Orchestre National de Lille. Het laatstgenoemd orkest in het kader van een omvangrijke tournee met werken van Wagner, Stravinsky en Schubert (2016).

Projecten seizoen 2022/2023

Zijn debuut bij de Philharmonie Zuid-Nederland (sept. 2022).

Heruitnodiging bij het Brussels Philharmonic (sept. 2022).

De wereldcreatie van POLYMNIA van Theodosia Roussos (jan. 2023) aan het Little Theater te Los Angeles.

CINDERELLA (Prokofiev) met Junior Ballet Antwerp en Casco Phil in de Handelsbeurs Antwerpen. (feb. 2023)

De wereldcreatie van : KRUISTOCHT (naar de roman "Kruistocht in spijkerbroek" van Thea Beckman) bij Opera Ballet Vlaanderen (premiere 27/04/23)
https://www.operaballet.be/nl/programma/kruistocht

Beethoven project bij Casco Phil. Op het programma de symfonie Nr 7 en het pianoconcerto Nr 5. Solist : Liebrecht Vanbeckevoort.

 

Veelzijdigheid

Ondertussen stond Delanghe aan het hoofd van de belangrijkste Belgische Orkesten Belgische orkesten.  Waaronder het Antwerp Symphony Orchestra (ASO) in verschillende kidsconcerten, ook onlangs, voor de productie "Repelsteen", met muziek van Edward Elgar ; bij het Belgian national Orchestra in MOL, een op maat gesneden productie voor kinderen en bij het Brussels Philharmonic, onder meer voor de CD-opname van « Carmen Amoris » van de Belgische componist Jan Van der Roost en in het kader van het REMU jongerenproject.

Bezield door het lyrische repertoire en door alle scenische, dramaturgische en productionele aspecten van « opera », doorzwom Delanghe zowat alle watertjes. Wat hem ten goede kwam, toen hij uitgekozen werd om de productie « Zwanemans », in regie van de bekende Belgische regisseur Guy Joosten te dirigeren (2016). Dit muziektheaterstuk naar « Lohengrin » van Richard Wagner dat door Het PALEIS, Opera-Ballet-Vlaanderen et IOA (International Opera Academy Gent) werd gecoproduceerd, kende een immens succes. Opera Ballet Vlaanderen haalde Delanghe en diens ensemble deCompagnie in huis voor de productie BANKET ! een eigenzinnige bewerking van Verdi’s opera Macbeth (2019, met voorstellingen in de Gentse opera en het Theater ‘t Eilandje te Antwerpen).

Recente projecten als assistent-dirigent

M° Arnaud Oosterbaan in Peter Grimes van Bejamin Britten (Wadopera, Nederland).
M° Alain Altinoglu in Kinderen der Zee van Lodewijk Mortelmans (in de De Munt).
M° Yi-Chen Lin in L’heure espagnole van Maurice Ravel  (Opera Ballet Vlaanderen, December 2021).
M° Koen Kessels in de wereldcreatie van “The Convert ” van Wim Henderickx (Opera Ballet Vlaanderen > Mei 2022).

Als assistent-dirigent stond hij eerder aan de zijde van Sir Mark Elder bij het Antwerp Symphony Orchestra (2021), Christian Arming bij het Koninklijk Philharmonische  Orkest van Luik in de  9de Symfonie van Schubert ; Antony Hermus  bij de Opera van Rennes in La Finta Giardiniera (Mozart) en Koen Kessels in Satyagraha (Philip Glass) en Alejo Perez in Don Carlos bij Opera Vlaanderen. Hij stond eveneens Eric Withacre in het kader van een productie bij het  Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio koor bij (2019).

cv-update : juni 2022 Gelieve het agentschap te raadplegen voor een update van Michiel Delanghes biografie.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -