Ariën Artists - Denzil Delaere, Tenor, Biografie

nothing

 

 
DENZIL DELAERE, TENOR

 

>> CV, français

>> CV, English

>> Repertoires

Denzil Delaere studeerde in 2013 af aan koninklijk Conservatorium te Gent, waar hij zang volgde bij onder meer Marcos Pujol en Gidon Saks en waar hij de Solistenprijs in ontvangst mocht nemen. Hij vervolgde zijn opleiding aan de International Opera Academy (IOA) te Gent bij Guy Joosten maar was tegelijkertijd verbonden aan de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth.

ACTUALITEIT

Tijdens het seizoen 2020/2021 was Denzil Delaere verondersteld de solo tenorpartij vertolken in Luigi Nono's Prometeo aan het Casa da Musica te Porto en zijn medewerking te verlenen aan de Kinderen der Zee (Frederik) van de Belgische componist Lodewijk Mortelmans en aan de herneming van de ophefmakende Parsifal productie van Romeo Castellucci, bij de Munt. Allemaal projecten waar het coronavirus helaas een stokje voor stak. Hetzelfde lot waren de producties van Saint-François d'Assise (Frère Elie) van Olivier Messiaen en Turandot aan het Grand Théâtre te Genève en Bruid te koop met zijn debuut als Hans in de nieuwe Nederlandstalige versie van Smetana's beroemde opera "De verkochte bruid" bij de Nederlandse reisopera, beschoren.

Bij Opera Vlaanderen verleende hij onlangs (januari 2021) zijn medewerking aan het gala-concert "Eindelijk" waarin hij de in de slotscène van Fidelio als Jaquino zijn opwachting maakte. Binnenkort is hij er te horen via streaming als Brighella en Tanzmeister in een concertante uitvoering van Ariadne auf Naxos.

RECENTE ENGAGEMENTEN

Tijdens het seizoen 2019/2020 was Denzil Delaere deeltijds verbonden aan het solistenensemble van het Grand Théâtre te Genève, waar hij onder meer in Verdi's Aida als Messaggero, in Mozart's Entführung aus dem Serail in de rol van Pedrillo optrad. Bij Opera Vlaanderen zong hij de rol van Prins Arjuna in Satyagraha van Philip Glass en de tenor-partij van het solistenkwartet in de wereldcreatie van Les Bienveillantes van Hèctor Parra (seizoen 2018/2019).

Met het Radio Philharmonisch Orkest Hilversum soleerde Denzil Delaere in twee producties. Te Vredenburg onder de leiding van Stanislav Kochanovsky in de Sulamith Cantate van P.H. van Gils en in het Concertgebouw Amsterdam (zaterdagmatinee)onder Markus Stenz, in Franz Schreker's Die Gezeichneten (Pietro). Op uitnodiging van het Janacek-Festival te Brno zong hij Janek in de De zaak Makropoulos (productie van Opera Vlaanderen).

LOOPBAAN OVERZICHT

Pas afgestudeerd, wordt Denzil Delaere opgenomen in het solistenensemble van de Opera van Luzern waar hij zijn opwachting maakt in Die Zauberflöte (Tamino), Rigoletto (Borsa) en in de tenor solopartijen in Prometeo (Luigi Nono) en in de Vespro della beata Virgine (Claudio Monteverdi). Aansluitend tekent hij bij Opera Vlaanderen waar hij tijdens het seizoen 2017/18 zijn medewerking verleent als Schwertrichter (Das Wunder der Heliane, Korngold), Carlos & Balbuena (Le Duc d’Albe, Donizetti), Bardolfo (Falstaff) in regie van oscarwinnaar Christoph Waltz), Knappe (Parsifal) en 1. Croupier & Gebochelde speler (De Speler, Prokofiev) ... te beleven was. De Opera van Luzern biedt hem Roberto (roldebuut) in Donizetti’s Maria Stuarda aan.

DEBUUTJAREN

Sedert zijn studietijd bouwt Denzil Delaere gestaag aan zijn opera repertoire, waaronder de rollen van : Mitridate (Mitridate, Re di Ponto), Ferrando (Cosi fan tutte), L’incredibile/L’abate (André Chénier), Percy (Anna Bolena) die hij in het kader van de producties aan het conservatorium van Gent instudeert. Met Don Ottavio in de Don Giovanni productie bij Zomeropera-Festival te Alden-Biesen liep Denzil Delaere voor de eerste keer echt in de kijker. Het levert hem onder meer een eerste samenwerking met de Munt op, die hem als cover voor Don Ottavio engageert. Aansluitend maakt hij zowel zijn huisdebuut bij de Opéra National te Montpellier: Capitaine Ricardo in Chérubin (Massenet) als bij Opéra royal de Wallonie te Luik eerst als Normanno in Lucia di Lammermoor, vervolgens als Gervais in een zelden uitgevoerde Manon van Auber. Zijn eerste Steuermann (Fliegende Holländer) zingt hij op uitnodiging van het Oberammergau-Festival.

Naast bovengenoemde dirigenten, zong Denzil Delaere eveneens onder de leiding van Paolo Arrivabeni, Jean-Marie Zeitouni, Dmitri Jurowski, Andrew Greenwood, Korneel Bernolet, Clemens Heil, Gabriel Venzago, Olof Boma, Stefan Klingele, Alexander Joel, Jesús López Cobos, Tomas Netopil, Koen Kessels, Cornelius Meister, Antonini Fogliani en Fabio Biondi.

Zijn grote affiniteit met het concert- en oratoriumrepertoire deelt hij van jongs af met "La Chapelle Sauvage" waarvan hij medeoprichter is. Het Ensemble spitst zich onder meer op uitvoeringen van Bachs Weihnachtsoratorium, Magnificat, Kaffeekantate en Missa Brevis toe. Op uitnodiging van het European Inter Voices Choir soleert Denzil Delaere dan weer in Bachs Matthäus Passion en met het Ensemble Apotheosis zingt hij de tenorpartij in Haydns Schöpfung.

Ook de 20ste-eeuwse en hedendaagse componisten waaronder Olivier Messiaen, Alban Berg, Wolfgang Rihm, John Cage en de Belgen Wim Henderickx, Benjamien Lycke (in wiens wereldcreatie 'Acubens’ Denzil Delaere een hoofdrol zong) en Joris Blanckaert, genieten naast vele anderen zijn interesse.

 

cv-update : aanvang seizoen 2020/2021. Bij publicaties, gelieve ons te willen contacteren voor de recentste versie van Dezil Delaeres biografie.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -