Ariën Artists - Kris BELLIGH, Bariton - Nederlandse CV

nothing

 

 
KRIS BELLIGH, BARITON

 

CV-ENGLISH

CV-FRANCAIS

REPERTOIRE

 

Geboren en getogen in België, besloot Kris Belligh zijn studies achtereenvolgens verder te zetten aan de Londense “Guildhall School of Music and Drama” en de Royal Scottish Academy, waar hij een speciale opera-opleiding genoot. Hij vervolmaakte zich onder meer via master classes bij enkele beroemde zangers als Dame Felicity Lott, Sir Thomas Allen, Elly Ameling, Graham Johnson, Malcolm Martineau en Emma Kirkby. 
Hij ontving een “grant” van het “Pacific Music Festival” (Japan), waar hij onder de leiding van Nicholas McGeegan en Michael Tilson Thomas aan concerten deelnam.

Ondertussen bouwde Kris Belligh een breed repertorium uit. Hij weet zowel in werken uit de barok, klassieke en (vroeg) romantische periode als in hedendaagse muziek te overtuigen. Uiterst multi-disciplinair geschoold schuwt hij het operette- noch het musical-repertoire. Zo zong hij in de operettes The Zoo en Cox & Box van Sullivan en vertolkte Higgins, de hoofdrol uit My Fair Lady. Daarnaast werkt hij regelmatig mee aan muziektheaterproducties, waarbij hij recentelijk deelnam aan Kurt Weills Dreigroschen-Oper als Peachum. In het kader van de Olympische Spelen te Londen verleende hij zijn medewerking aan de mini-opera “Zatopek” (met Liverpool Philharmonic en geproduceerd door BBC 3).

Nieuws ! en recente engagementen

Tijdens het afgelopen seizoen (2021-2022) keerde Kris Belligh terug naar de Munt, onder meer in de rol van Bolten in Kinderen der Zee van Lodewijk Mortelmans en als Der Polizeikommissar en Ein Diener in de herneming van Alban Bergs Lulu (beide producties onder de muzikale leiding van Alain Altinoglu). Bij Opera Vlaanderen trad hij onder meer aan als Don Iñigo (roldebuut) in L'heure espagnole van Maurice Ravel. Nog meldenswaardig is zijn medewerking in de rol van Viridis in Raf Vandermeulens nieuwste opera Tropenliefde.

Dit seizoen - 2022-2023 - zal Kris Belligh in maar liefst drie producties in de Munt aantreden. In Yevgeny Onegin (Captain Petrovitch), in de wereldcreatie van Solar (in de rol van de Vader) van componist Howard Moody en in de eerder zelden uitgevoerde opera van Dmiri Sjostakovitsj De Neus in de rol van Budochnik.

Thuis in meerdere repertoires

De afgelopen seizoenen werkte Kris Belligh mee aan Capriccio (Diener) en aan Het sluwe vosje (Lapak) bij de Munt te Brussel, waar hij eerder in Daphne en Traviata zijn opwachting maakte en prompt door regisseur Andrea Breth voor een rol in De Speler van Prokofiev naar de nationale opera en ballet Amsterdam gehaald werd.

Noemenswaardig zijn z'n debuut bij Opera Vlaanderen in de wereldcreatie van Hèctor Parra's nieuwe Opera Les Bienveillantes (Peter Rundel/Calixto Bieito), zijn vertolking van Thomas Brown in The Zoo bij Odegand Festival, en zijn medewerking aan de zogeheten "Bernstein Centenary concert performances of West Side Story" in Rome, met de Accademia Santa Cecilia onder de muzikale leiding van Maestro Antonio Pappano. Met deFilharmonie (nu ASO) nam hij onder de muzikale leiding van Martyn Brabbins deel aan concerten inclusief een live CD-opname van Peter Benoits opus magnum De Schelde.

Tijdens de corona-crisis kon Kris Belligh - zij het door de omstandigheden op eenkleinere schaal - toch aan uiterst interessante projecten zijn medewerking verlenen, waaronder de wereldcreaties van werk van Wim Henderickx, Jean-Paul Dessy en Laurent Houcque, die hij samen met Musiques Nouvelles en het Malibran kwartet vertolkte. En, samen met de sopraan Morgane Heyse speelde hij Wolfs Italienisches Liederbuch op cd in.

Op Kris Bellighs opera repertoire prijken ondertussen rollen als Conte Almaviva (Longborough Festival Opera) en Figaro (Brownsea Island Festival) uit Nozze di Figaro, Don Giovanni (titelrol) Hampstead Garden Opera), Falke in Die Fledermaus (International Opera Productions), Fiorello in Il Barbiere di Siviglia (Opéra de Rennes, Rouen, Tourcoing), Marcello in La Bohème (Oyster Opera), Guglielmo in Cosi fan Tutte (Idée Fixe, Brussel), Dandini in La Cenerentola (cover for Grange Park Opera), Belcore in Elisir d’amore (cover for Grange Park), Marchese in La Traviata (Longborough Festival Opera), Mercurio in La Calisto (RSAMD), Ramiro in L'heure espagnole (RSAMD), Masetto in Don Giovanni (Arts Theatre, Cambridge), Aeneas in Dido and Aeneas, Marco in Gianni Schicchi (RSAMD) en Thésée in Hippolyte et Aricie in het kader van het Pacific Music Festival in Japan. Voorts zong hij Dancairo in Carmen en Blazes (The Lighthouse) in een productie van de Nationale Reisopera, waar hij eveneens de Marchese vertolkte.

In concert was hij te horen in Haendels Messiah en diens Israel in Egypt in de kathedraal van Reims ; in diverse Passies en de Mis in b van Bach in Stuttgart en Munchen, in Mozarts Requiem in de St Eustache kerk te Paris, in Rossini’s Stabat Mater, diens Petite Messe Solennelle alsook in Haydns Schöpfung, en Lully’s Thésée nam hij mee aan Europawijde tournees onder de leiding van William Christie.

Verfijnd liedvertolker, werd Kris Belligh samen met de bekende pianist Graham Johnson voor recitals naar Israël uitgenodigd.

 

cv-update 2022/2023, September 2022. >> gelieve u tot het impresaiaat te wenden om de meest recente biografie van Kris Belligh te bekomen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -