Ariën Artists - Yves SAELENS, tenor - Nederlandse CV

nothing

 

Yves SAELENS, tenor

De Belg Yves Saelens studeerde aan het Conservatorium van Brussel en vervolmaakte zich aan het Juilliard Opera Center in New York. Hij maakte zijn operadebuut als Paolino (Il Matrimonio Segreto, Cimarosa). Sedertdien vertolkte hij tal van Mozartrollen: Tamino (Die Zauberflöte), Belmonte (Die Entführung ausdem Serail), Don Ottavio (Don Giovanni), Ferrando (Così fan tutte), de titelrol in LaClemenza di Tito en Gomatz (Zaide). Op zijn repertoire vinden we ook Rinuccio (Gianni Schicchi) en Pinkerton (Madama Butterfly) van Puccini, de Verdi-rollen Alfredo (La Traviata) en Fenton (Falstaff), Narraboth (Salome, Strauss), Admeto (Alceste, Gluck), Alwa (Lulu, Berg), Steva (Jenůfa, Janáček), Toni (Elegy for YoungLovers, Henze), Belfiore (Il Viaggio a Reims, Rossini), Pluton (Orphée aux Enfers, Offenbach), de titelrol in Béatrice et Bénédict (Berlioz), Gérald (Lakmé, Delibes), de titelrol in La Damnation de Faust (Gounod), Camille (Die lustige Witwe, Lehár), Gonzalve (L’Heure espagnole, Ravel), Gernando (L’Isola disabitata, Haydn), Lelio (La Cappricciosa corretta, Martín y Soler), Guido Bardi (Eine florentinischeTragödie, Zemlinsky), Edgar Linton (WutheringHeights, Herrmann), Filippo (L’Infedeltà delusa, Haydn), The Male Chorus (The Rape of Lucretia, Britten) en David (Die Meistersinger von Nürnberg, Wagner). Hij creëerde de rol van Il Matto (La Strada, Van Hove) aan de Vlaamse Opera, van L’Avventore (L’Uomo dal fiore inbocca, Brewaeys) in de Munt, Le Chef de la Garde (Affaire Étrangère, Villenave) aan de Opéra de Montpellier en van Festus (Legende, Wagemans) aan De Nederlandse Opera te Amsterdam.

In de Koninklijke Munschouwburg vertolkte hij ook Pluton (Orphée aux Enfers, Offenbach), Monostatos (Die Zauberflöte), Babylas (Monsieur Choufleuri restera chez lui..., Offenbach), Laïos (OEdipe, Enescu) en Le Doyen de la Faculté (Cendrillon, Massenet). Binnenkort is hij er te horen als Arbate in Mitridate.

Onder zijn recentere engagementen : de titelrol in Idomeneo (Mozart), Shoko in de wereldcreatie van Andreas weent (P.J. Wagemans) in het Concertgebouw Amsterdam, Tambourmajor in Wozzeck (Berg) in diverse Franse operahuizen, Don Ottavio in Don Giovanni en Ferdinand in The Tempest (Thomas Ades) bij de opera van Frankfurt.

Binnenkort zingt hij opnieuw titelrol La Damnation de Faust (Berlioz) en Jason in Médée (Cherubini) in de Opera van Mannheim.

In concert zong Yves Saelens onder meer de Johannes Passion (Bach) met het Tampere Philharmonic Orchestra,  Die Jahreszeiten (Haydn) met het Octopus Ensemble en Das Paradies und die Peri (Schumann) met le Choeur Symphonique de Paris onder Xavier Ricour (Pleyel) en L'Enfance du Christ met het orkest van de Munt, Brussel. Voorts verleende hij zijn medewerking aan szenische producties van Mahlers Das Lied von der Erde en Bachs Johannes-Passion bij de Nederlandse Reisopera Enschede en op uitnodiging van Anima Eterna vertolkte hij onder de leiding van Jos Van Immerseel, de tenorpartij in Orffs Carmina Burana. De productie werd tevens op cd ingespeeld. Binnenkort zal hij met Anima Eterna onder leiding van Jos Van Immerseel de tenor solo zingen in Beethovens 9de symfonie in het kader van het Sydney Festival 2016. Met de Philharmonie Zuid-Nederland zal hij dan weer te horen zijn in de tenoraria's van de Matthäus Passion.

 

cv-update :december 2015

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -