Ariën Artists - Debussy kwartet - levensloop

nothing

 

 
DEBUSSY STRIJKKWARTET

 

>> CV FRANÇAIS

>> CV ENGLISH

>> REPERTOIRE

>> OWN WEBSITE

 

HET DEBUSSY STRIJKKWARTET

Christophe Collette en Marc Vieillefon, viool
Vincent Deprecq, altviool
Cédric Conchon, celllo

MEER DAN EEN KWARTEEUW AAN ELKAAR GEWAAGD

sedert de doorbraak als winnaars van de "Grand Prix" van de allereerste editie, in 1993, van de gezaghebbende" Internationale Wedstrijd voor Strijkkwartetten" van Évian en van "Les Victoires de la musique" in de categorie « beste kamermuziekformatie » (1996), geniet het Debussy S trijkkwartet nu reeds een kwarteeuw lang internationale erkenning. Dit charismatische ensemble reist de wereld rond en staat daarbij herhaaldelijk op de meest prestigieuze podia. Ondertussen speelde het een indrukwekkend en ijzersterk repertoire samen. Het kenmerkt zich door de gedrevenheid waarmee het zijn vertolkingen neerzet en door hoe verrassend het telkens weer met nieuw repertoire uit de hoek komt.

DE NIET AFLATENDE ZOEKTOCHT NAAR KRUISBESTUIVINGEN

Gedreven door nieuwsgierigheid tast het ensemble stelselmatig zijn grenzen af. Een gezonde vernieuwingsdrang die de leden van het Debussy Strijkkwartet reeds toeliet nieuwe paden te betreden, boeiende ontdekkingen te doen en bruggen te bouwen naar andere kunstvormen als "dans" (Maguy Marin, Anne Teresa De Keersmaeker, Wayne Mac Gregor, Mourad Merzouki…), "theater" (Philippe Delaigue, Richard Brunel, Jean Lacornerie…) of naar actuele muzikale performers (Yael Naim, Gabriel Kahane, Robert le Magnifique, Franck Tortiller…), het "cirkus" (Cie Circa). Kortom, het kwartet staat er op steeds met open vizier de klassieke muziek te benaderen. Het is zich bewust van zijn maatschappellijk rol en animeert op jaarbasis verschillende pedagogische projecten naar kinderen toe of concerteert in het kader van sociale projecten opdat eenieder de kans zou krijgen met de wonderlijke wereld van de klassiek muziek kennis te maken.

KENNIS VERWERVEN EEN DOORGEVEN

De leden van het Debussy Strijkkwartet maken er een punt van eer van om de jongere strijkkwart formaties te ondersteuen. Het is hun diepste wens hen de kennis door te geven die ze destijds zelf van grote meesters onderwezen hebben gekregen. Zo leidt het Debussy Strijkkwart sedert 2011 een gespecialiseerde cyclus aan het Conservatorium van de Lyon en organiseert het zomer stages en master classes in het kader van het in 1999 door het kwartet opgerichte festival « Cordes en ballade ».

EEN ENSEMBLE OM OVERAL TE BELUISTEREN

De discografie van het Debussy Strijkkwartet getuigt van het gediversifieerd repertoire dat het ensemble zich in een kwarteeuw eigen maakte. Na de integrale van de strijkkwarten van Sjostakovitsj, was het de beurt aan onder meer de grote Franse componisten : Bonnal, Caplet, Debussy, Onslow, Ravel/Fauré, Lekeu en Witkowski, Onslow). Ook de bruggenbouwer in het Debussy Strijkkwartet komt aan bod met opnames als « La Chair des Anges » van Olivier Mellano (bij Naïve), twee albums met werk voor kinderen van Philippe Roussel (Enfance et musique), de bewerking voor strijkkwartet van de pianoconcerto's en het Requiem van Mozart (bij Decca – Universal Music France). Het Debussy Strijkkwartet nam als eerste op voor het label Evidence Classics zo verscheen onder de titel « Héroïnes féminines » een cd met werken van Schubert en Janacek. Meer recent dan, , onderscheidde het kwartet zich met een Jazz-opname genaamd « Filigrane », gerealiseerd met de medewerking van twee Belgische toptalenten, namelijk : pianist Jean-Philippe Collard-Neven en kontrabassist Jean-Louis Rassinfosse (France Musique) en met de release van de originele klankband van de productie « Opus » gewijd aan de beste strijkkwartetten van Sjostakovitsj. Ook de moeite om te beluisteren is de recenste cd-opname van het Debussy Strijkkwartet met werk van de Amerikaanse componist Marc Mellits. (release mei 2017).

 

CV-UPDATE : voor de meest actuele versie van de biografie, gelieve contact op te nemen met het impresariaat.

 

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -