Ariën Artists - Katharine Dain - Biography

nothing

 

 
KATHARINE DAIN, SOPRAAN

 

CV FRANCAIS

CV ENGLISH

REPERTOIRE

MEDIA / ARTIST'S OWN WEBSITE

Ana-Camelia 1 Ana-Camelia 2 Ana-Camelia 3 Ana-Camelia 4 Ana-Camelia 5 Ana-Camelia 6 Geboren en getogen in de Verenigde Staten, genoot de sopraan Katharine Dain haar opleiding aan de Harvard University, de Guildhall School of Music and Drama (Londen) en het Mannes College of Music (New York). Ze verwierf de Nederlands-Amerikaanse nationaliteit en woont tegenwoordig in Rotterdam vanwaar ze haar muzikale loopbaan uitbouwt met concerten aan weerszijden van de Atlantische oceaan. Ze wordt geroemd om haar uitzonderlijke muzikaliteit en grondige stijlkennis over alle repertoires heen.

Mozart in het kwadraat

Of het nu diens duizelingwekkende concertaria's, religieuze werk, liederen of de meedogenloze heldinnen uit zijn rijke opera-oeuvre, Katharine Dain vertolkt ze allemaal moeiteloos en met gratie. Zo gooide ze hoge ogen als Konstanze  (Entführung aus dem Serail), een rol die ze aan diverse Franse operahuizen onder Antony Hermus vertolkte en als Donna Anna (Don Giovanni) in een gelauwerde semi-concertante versie met het Orkest van de Achttiende Eeuw op tournee door Nederland en België. Met hetzelfde orkest zal ze tijdens het seizoen 2023/24 onder de muzikale leiding van Manoj Kamps haar debuut maken als Fiordiligi (Così fan tutte). >>> Meer info ? Click here <<<

Met opengetrokken registers door het repertoire

Dat Katharine Dain met open vizier door het repertoire wandelt en geen uitdaging uit de weg gaat, daarvan getuigt onder meer haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest Amsterdam. Daarvoor studeerde ze in een mum van tijd Bram Kortekaas' Notenkrakers Notulen in en voerde de wereldpremiere ervan onder dirigent Antony Hermus succesvol uit. Maar ook de samenwerking met het Tapiola Sinfonietta dat haar na de uitvoering van Kaija Saariaho’s Emilie Suite, prompt tot "Artist in Residence 2022-2023" uitriep, kan tellen. Alsook de uitnodiging van de Nationale Opera Amsterdam en het Opera Forward Festival (2022) die haar een rol aanboden in I missed you forever, naar een concept van Manoj Kamps, Lisenka Heijboer Castañón e.a.

 

Een sprong in de tijd voor haar debuut zowel bij het Nederlands Kamerorkest als bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest die haar allebei voor de uitvoering van Bachs Matthäus Passion uitnodigden. Twee orkesten waarmee Katharine Dain ook tijdens het seizoen 2023-24 zal optreden. Afgelopen seizoen knoopte ze opnieuw aan met dirigent Jonathan Cohen, deze keer om met zijn ensemble, Arcangelo, bij Musis Arnhem en het Paul Klee Centrum Bern in werken van Scarlatti en Haendel op te treden. En, er kwam ook een uitnodiging om samen met Utopia, het door dirigent Teodor Currentzis opgerichte kamermuziek ensemble, in het Konzerthaus Wien in werk van Debussy te soleren.

Staaltjes virtuose intimiteit

Katharine Dain behoort tot de getalenteerdste liedvertolkster van haar generatie. Dat ze ook in dit repertoire het verschil kan maken bewees ze de jongste maanden opnieuw, toen ze aan de zijde van haar vaste pianist Sam Armstrong in onder meer de gerenommeerde kamermuziekzalen van het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam en het Concertgebouw Brugge verscheen en er onvergetelijke liederavonden ten beste gaf.

In concert soleerde ze met het BBC Scottish Symphony Orchestra in werken van Berlioz (Herminiescène lyrique) en Dutilleux (Le temps, l'horloge)  ; met het Orchestre d'Auvergne in de 4de symfonie van Mahler, een werk dat ze ook aan de zijde van het Ludwig Ensemble (in de kamermuziekbezetting) vertolkte en met het Collectief, stond ze onder de muzikale leiding van Reinbert de Leeuw, in Liederen van Berg en Zemlinsky, op het Tiroolse Osterfestival.

Een hele rits sacrale werken en oratoria maken steevast deel uit van Katharine Dains concertagenda : zo vertolkte ze de solo sopraanpartij in Brahms’ Ein deutsches Requiem met Cappella Amsterdam ; zowel Bachs  Matthäus- als Johannes-Passion met de Academy of Ancient Music & King’s College Cambridge, Haendels Messiah aan de zijde van de  Nieuwe Philharmonie Utrecht, Boccherini's Stabat Mater in samenwerking met het Auryn strijkkwartet binnen de kamermuziekserie van Bozar Brussels en Mozarts Exsultate Jubiliate met het Nederlands Kamerokest. Maar ook als fervente kamermuzikante maakt Katharine naam. Daarvan getuigen haar succesvolle optredens op de festivals van Aldeburgh, West Cork, Holland Festival en Ravinia.

D i s c o g r a f i e

Save the date ! voor de release op 17 november 2023 van "FORGET THE NIGHT", de 2de opname op het label "7 Mountain records". Presentatiedossier >>> FORGET THE NIGHT <<<

BESTAANDE OPNAMES

CD > “O schöne Nacht”, het debuutalbum, verschenen in 2018, van het Damask Vocal Quartet, waarvan ze één der oprichters is. Een cd-opname die met de Prix-Choc van het blad Classica werd bekroond.

CD > “Regards sur l’infini” haar eerste CD bij het Label "7 mountain records", waarop ze aan de zijde van  Sam Armstrong, liederen van Messiaen, Saariaho, Dutillleux, Debussy en Delbos inspeelt, gooide Katharine Dain meteen hoge ogen. De CD kwam tijdens het najaar 2021 uit en werd bekroond met de Edison Award voor beste Debuut. More info ? Click here > https://www.edisons.nl/klassiek/edities/2021/

CD > "Notenkrakers' Notulen" van Bram Kortekaas' uitgegeven op het label Horizon van het Royal Concertgebouw Orchestra als bij Warner classics (Erato).

 

CV-update seizoen 2023-2024. Gelieve u tot het impresariaat te wenden om de recentste versie van Katharine Dains biografie te ontvangen.

 

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -