Ariën Artists - Hubert Claessens - Nederlandse CV

nothing

 

 
HUBERT (HUUB) CLAESSENS, BAS-BARITON

© photos : oskar schmidt

claessens
>> ENGLISH BIOGRAPHY >> BIOGRAPHIE FRANCAISE

 

 

Hubert Claessens studeerde aan  het Conservatorium van Maastricht waar hij “Cum Laude” afstudeerde in Zang, Opera en Klassieke Saxofoon. Tijdens de eerste editie van de Koningin Elisabeth Wedstrijd "Zang" werd hij Derde Laureaat. Eerder vierde hij onder Edo de Waart zijn operadebuut I Vespri Siciliani bij de Nederlandse Opera Amsterdam waar hij aansluitend onder meer in Il Prigioniero (Dallapiccola), La Fianciulla del West, Parsifal en Meistersinger te horen was. Ook de Nationale Reisopera (Enschede) nodigde hem regelmatig uit. In buurland België was hij te horen bij de Vlaamse Opera en bij Transparant.

Hij wordt opgemerkt en mede omwille van zijn buitengewone muzikaliteit en "stage presence" maakt hij in geen tijd zijn debuut bij het Théâtre du Châtelet (Parijs), Salzburger Festspiele en de Wiener Staatsoper o.m. in de wereldpremiere van Die Schwarze Maske van Christof Penderecki onder leiding van Herbert von Karajan en in de hoofdrol Young Sam in Bernsteins  A Quiet Place.

RECENTE ENGAGEMENTEN

bij Operazuid Maastricht zong hij recent mee in drie nieuwe producties : in Verdi's Un ballo in maschera als Horn, in Bernsteins A quiet place als Sam een door de pers gelauwerde productie 2018 die ook door de lezers van Place de l'Opéra tot beste Nederlandse operaproductie van het jaar werd gekroond) en in Jacques Offenbachs Fantasio als Le roi de Bavière.

De rol van Sam behoort ondertussen tot Huub Claessens' glansrollen, hij zong hem toen de productie van OZM aan het Grand Théâtre du Luxembourg hernomen werd en zong hem dit jaar eveneens in een andere nieuwe productie, deze keer aan de opera van Lübeck.  

ACTUALITEIT

Ook dit seizoen (2019/2020) zal Hubert Claessens opnieuw doorheen Nederland aan het werk te zien zijn. Eerst in het kader van de nieuwe Zauberflöte productie bij Operazuid Maastricht waarin hij de rol van Der Sprecher zal zingen, dan quasi aansluitend in een nieuwe productie (en hertaling) van Smetana's beroemde "Verkochte bruid " bij de Nederlandse Reisopera, waarin hij in de huid van Kecal kruipt (deze productie zal onder de titel "Bruid te koop !" in talloze Nederlandse theaters staan) en ten slotte opnieuw bij Operazuid Maastricht in Brittens A midsummer night's dream in de rol van Theseus.

HEDENDAAGS

Hij werkte mee aan de wereldcreatie van Der Turm van ircam-componist Claude Lenners en aan Blanche-Neige (Miroir) van Marius-Felix Lange bij Opéra national du Rhin en het Parijse l'Athénée-Théâtre Louis Jouvet, beiden in regie van Waut Koeken. Andere hedendaagse opera's waaraan Hubert Claessens meewerkte zijn Legende en Andreas weent van Jan-Peter Wagemans in het Concertgebouw Amsterdam, Hier (titelrol) van G. Jansen/F. Haverkamp, Spiel von Liebe und Zufall van H. Joerns en de hoofdrol in de wereldcreatie van Le Guru  van Laurent Petitgirard.

Tot zijn concertrepertoire behoren onder meer Die Schöpfung (Haydn), The Messiah (Händel), diverse Missen, Passies en Kantates van JS Bach, naast Ein deutsches Requiem (Brahms) alsook de Requiems van Mozart, Fauré enVerdi

Maar even goed thuis in de uitvoering van "oude muziek", zong Hubert Claessens regelmatig onder de muzikale leiding van Nicholas Mcgegan, Roy Goodman, Jean-Claude Malgoire. Bij de Händel-Festspiele nam hij deel aan de producties van Admeto, Jephta, Iménée en Samson.

Muzikale zielsgenoot van Sigiswald Kuijken nam hij deel aan talloze producties en CD-opnames van La petite Bande : Cosi fan tutte,  Don Giovanni, Le Nozze di Figaro, I Disingannati (van Antonio Caldara).

Hubert Claessens is een veelzijdig artiest die uitdaging vindt in het authentiek te zijn in elke muziekperiode en stijl, wat terugkomt in zijn brede repertoire van Schuetz tot Penderecki en zelfs Gershwin en Cole Porter. Hij nam deel aan talrijke radio en televisie opnames in Nederland, Belgie, Ierland, Israel, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Japan en is te horen op vele CD opnames.


Gelieve ons te contacteren om de meest recente versie van Hubert (Huub) Claessens biographie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -