Ariën Artists - Hubert SOUDANT, conductor - Nederlandse CV

nothing

 

>> conductor's roster

Hubert SOUDANT, conductor

soudant_2012
>> ENGLISH BIOGRAPHY >> DEUTSCHER LEBENSLAUF >> DISCOGRAPHY  

Geboren in Maastricht (Nederland) behoort Hubert Soudant vandaag ontegensprekelijk tot de voornaamste dirigenten van zijn generatie. Zijn muzikale opleiding genoot hij o.a. in zijn geboortestad waar hij zich vooral toelegde op hoorn en orkestdirectie. Vervolgens  nam hij met succes deel aan wedstrijden, en won die van Besançon (1969), de Karajan Prijs (Berlijn 1971) en de Guido Cantelli Wedstrijd (Milaan 1973).

Hij dirigeerde ondertussen tal van vooraanstaande Europese orkesten zowel in concert als in het kader van operaproducties. Daaronder : Berliner Philharmoniker, London Philharmonic, Bamberger Symphoniker, Wiener Symphoniker Oslo Philharmonic, KBS Symphony Orchestra (Korea), Stockholm Philharmonic,het Orkest van de Komische Oper Berlin het orkest van de Scala (met hetwelke hij de Italiaanse première van de “Turangalîla” symfonie bracht in aanwezigheid van de componist Olivier Messiaen), het orkest van de RAI-Turijn, en andere leidinggevende Italiaanse, Franse en Japanse orkesten. Hubert Soudant is regelmatig te gast bij een aantal internationale festivals als de Salzburger Festspiele, de Praagse Lente, Spoleto Festival, Ravenna Festival, Wiener Festwochen en het Bruckner Festival in Linz.

Na zijn fel opgemerkt debuut bij het Teatro Regio di Parma in 1985 reikt de Parijse Opera Bastille hem de hand. Ook alle belangrijke Italiaanse operahuizen waaronder La Fenice/Venetië en de operahuizen van Bologna en Trieste nodigden hem uit.

Vòòr die tijd, was Hubert Soudant o.a. chefdirigent van het Nouvel Orchestre Philharmonique van Radio France (Parijs, 1981-1983), vaste dirigent van het Symphonie Orkest van Utrecht (1983-1988), en algemeen muziekdirecteur van het Melbourne Symphony Orchestra. In 1988 werd hij tot muziekdirecteur van het Orchestra Arturo Toscanini in Parma benoemd. In September 1994 werd Hubert Soudant tot algemeen muziekdirecteur van het  Orchestre National des Pays de la Loire benoemd. Hetzelfde jaar wordt hij ook nog chefdirigent van het Mozarteum Orkest  Salzburg. Een orkest waarmee hij niet alleen door zijn Mozart-vertolkingen maar ook door zijn frisse aanpak van het Franse repertoire en het uitdiepen van het oeuvre van Anton Bruckner grote successen mocht boeken. Ook internationaal, naar aanleidinding van diverse tournees in de USA, Japan en via gastoptredens in vooraanstaande Europese concertzalen. Een groot aantal CD-opnamen die Hubert Soudant met het Mozarteum Orkest opnam getuigt trouwens van dit succes.

Nadat hij er sedert 1999 reeds de positie van belangrijkste gastdirigent bekleedde, werd Hubert Soudant in 2004 benoemd tot Muziekdirecteur van het Tokyo Symphony Orchestra waarvan hij vandaag nog steeds aan de leiding staat.

Het Mozart Festival nodigde hem in 2003 voor “Cosi fan tutte” bij de Salzurger Festspiele dirigeerde hij “Jeanne D’arc au Bûcher” (Arthur Honegger). Sedert het seizoen (05/06) tijdens hetwelke hij de herneming van de spraakmakende Don Giovanni productie van Zeffirelli dirigeerde is hij ook in de operavan Rome regelmatig aan het werk te zien. De "Titus" die hij in 2006 in New National Theater in Tokyo dirigeerde werd als beste voorstelling van het jaar bekroond. Een jaar later oogstte hij een groots succes met “Erwartung” (Arnold Schönberg) aan het Teatro La Fenice, een huis waar Hubert Soudant ook in toekomst op regelmatige basis zal worden uitgenodigd.

DISCOGRAFIE : Tchaïikovsky : de symfonieën Nrs 4, 5 en 6, alsook het vioolconcerto ; Liszts, de beide pianoconcerto's deze opname die Hubert Soudant met het London Philharmonic Orchestra voor Pye Records opnam werd met de "Grand Prix du disque" van het Liszt Gezelschap in Budapest bekroond ; Ravel Cantatas met de Bamberger Symphoniker voor Rizzoli Records ; diverse werken van Franse componisten met l'Orchestre des Pays de la Loire (label : Forlan Records) ; Mozart verschillende Symphonieën, Bruckner Symphonieën Nrs 4 en 9, Beethoven pianoconcerto's Nrs 1, 2, 3, 4 en 5 met Valery Affanasiev als solist en het Mozarteum Orkest (verschenen bij Oehms Records).

In Juli 2004, mocht Hubert Soudant de prestigieuze “Ring van de Stad Salzburg” in ontvangs nemen. Een waar eerbetoon voor zijn talloze uitmuntende artistieke verdiensten. Ook het Land Salzburg huldigde hem door hem het "Goldenes Ehrenzeichen" te verlenen.

Een aantal jaren nadien werden Hubert Soudant en zijn orkest het Tokyo Symphony Orchestra, onderscheiden met de titel “Best Concert Performance by Japanese Artist”, een titel die hen verleend werd door de 21st Music Pen Club Japan Awards, voor de uitstekende Schubert cyclus tijdens het concertseizoen 2008-09. Deze cyclus kon trouwens wereldwijd op grote waardering rekenen, met quotes als “the most ripened fruit in 2008”, of nog : “exceptional well-balanced performance”.

Met de inspeling van Bruckners 7. Symphonie met het Tokyo Symphony Orchestra, ontving Hubert Soudanthe Prijs voor de "Best Recording by Japanese Artist uitgeriekt door de 22nd Music Pen Club Japan Awards (Februari 2010). Zijn recentste opnames met het Tokyo Symphony Orchestra (Bruckner: symfonieën Nrs 7 en 8) en Schumann: integrale van de Symfonieën, werden wereldwijd op grote lof onthaald.

Naast zijn activiteiten met zijn orkest in Japan, is het ieder seizoen steevast uitkijken naar Hubert Soudants projekten met tal van Europese en Aziatische toporkesten, waarmee hij in prestigieuze series of in het kader van belangrijke muziekfestivals zijn opwachting maakt.

 


cv-update Seizoen 2013/2014

 
- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -