Ariën Artists - Waut koeken, Stage director - English biography

nothing

 

Waut KOEKEN, regisseur

tb NL
 
 
 
  trebizonde annonce salome annonce
  blanche neige koeken more on Entführung
  la strada - Waut koeken Zauberflöte - Waut Koeken
  bataclan Waut Koeken
   
  complete waut koeken

Waut Koeken (Wilrijk, 1975) studeerde kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent en wijsbegeerte aan zowel de Universiteit Antwerpen als de Katholieke Universiteit Leuven. Nadien doorzwom hij alle waters van de theaterpraktijken.

Zijn eerste grootschalige productie, De Toverfluit - een bewerking voor kinderen van Mozart’s Zauberflöte - voor de Zomer-Opera Alden-Biesen, bezorgde hem uitnodigingen van De Munt, de Grand Théâtre de Luxembourg en de Vlaamse Opera. Zo kreeg hij de opdracht van de Vlaamse Opera en het Grand Théâtre de Luxembourg om Nino Rota’s bekende sprookjesopera Aladino e la Lampada Magica op kindermaat te adapteren en te regisseren. In opdracht van  Opéra National du Rhin en Opéra de Lausanne realiseerde hij achteraf een felgesmaakte Franstalige versie die door het gezaghebbende "Syndicat de la critique musicale française" bekroond werd. Meldenswaard is ook zijn productie van Peter Maxwell Davies’ The Medium voor Muziektheater Transparant Antwerpen, die vervolgens naar Buenos Aires (Teatro Colon), Belgrado (Bemus Festival) en Barcelona (Festival d’Opéra de Butxaca) uitgenodigd werd.

Als regisseur drukte hij zijn stempel op de wereldcreatie van La Strada, een opera gebaseerd op de gelijknamige film van Fellini, van de hand van de bekroonde Belgische componist Luc Van Hove (in opdracht van de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent) ; L’île de Tulipan & Bataclan (J. Offenbach) bij de Wiener Kammeroper, Die Lustigen Weiber von Windsor (O. Nicolai) bij Theater Erfurt, Fledermaus bij het Staatsteater Nürnberg Opera en Opéra National du Rhin, Barbe-Bleue (J. Offenbach) voor Operazuid Maastricht en Entführing aus dem Seraïl aan Opéra du Rhin in 2011. Hetzelfde jaar regisseerde Waut Koeken in opdracht van het Philharmonisch Orkest van Luxemburg en het Grand Théâtre du Luxembourg de wereldpremière van Claude Lenners’ opera Der Turm, waarvan hij ook het libretto schreef. Iets later viel hem de eer te beurt om aan de Wiener Staatsoper met een adaptatie voor jongeren van Richard Wagners Die Feen zijn huisdebuut te vieren (maart 2012). Deze productie is op DVD uitgebracht.

In opdracht van Opéra national du Rhin Straatsburg en het Athénée Théâtre Louis-Jouvet, realiseerde hij de Franse creatie van de kinderopera Blanche-Neige van de jonge Duitse componist Marius Felix Lange. Van de opera van Saint-Etienne nam hij de uitdaging aan de Jacques Offenbachs onbekende opera La Princesse de Trébizonde te regisseren. Een productie die ondertussen werd hernomen bij de opera van Limoges. Zijn Canadees debuut vierde Waut Koeken aan de Opera van Edmonton waar hij zich aan zijn eerste opera van Richard Strauss, Salome, waagde en succesvol in die opdracht slaagde.

Zijn grote affiniteit met het oeuvre van Jacques Offenbach en het succes dat hij ermee scoorde, maakten onder meer dat een aantal Franse huizen hem vroeg de destijds in opdracht van Operazuid gemaakte Barbe-Bleue terug nieuw leven in te blazen. De bewerking voor Frankrijk ging in januari 2014 in première bij de Opera van Nancy. Nadien volgden de operahuizen  van Nantes, Angers en Rennes). Gelijktijdig ging Waut Koekens nieuwste Offenbach La vie parisienne in première bij Opera national du Rhin. Voor deze geslaagde regie werd hij door meerdere recensenten van het gezaghebbende tijdschrift "Opernwelt" als "Beste regisseur van het jaar 2015" genomineerd.

In juni 2015 regisseerde Waut Koeken Hugo Wolfs liedcyclus Italienisches Liederbuch bij Les Théâtres de la Ville de Luxembourg. Vervolgens stortte hij zich op vraag van Operazuid Maastricht en Les Théâtres de la ville de Luxembourg op zijn allereerste Puccini opera, La Bohème.

Meer recent werd Waut Koeken benoemd aan het hoofd van operazuid Maastricht, waarvan hij vanaf het huidige seizoen 2017/2018 de algemene leiding heeft.

Recente hernemingen : Bohème bij "Grand-Théâtre du Luxemburg". De La vie parisienne bij de opera van Lausanne en Blanche-Neige bij ONR Strasbourg.

Toekomstige operaproducties : het is steevast uitkijken naar zijn allereerste Verdi productie "Ballo in maschera" (een coproductie tussen Opéra national de Lorraine, Grand Théâtre du Luxembourg en Operazuid Maastricht en "Cosi fan tutte" (Duitsland, het operahuis wordt in een later stadium bekend gemaakt).

 

cv-update : seizoen 2017/2018

Voor de recentste versie van Waut Koekens biografie, gelieve contact op te nemen met het impresariaat.

 


 

>> Aladdin (Nino Rota) >> L'île de Tulipatan & Ba-ta-clan >> La Strada (Luc Van hove) >> Die Feen (Wagner)
>> Fledermaus (J. Strauss) >> Barbe Bleue (J. Offenbach) >> Der Turm >> Recent productions

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -